По 40 лв. за Великден за 1 322 300 пенсионери

DenNews.bg
20.03.2019
размер на текста:

Пенсионерите, чиито пенсии заедно с добавките за месец април са до 348 лв. включително, ще получат добавка от 40 лв. за Великден. По разчети на НОИ това са 1 322 300 пенсионери, които заедно с пенсиите за април, ще получат и тази добавка.

Това обяви социалният министър Бисер Петков, след като днес правителството е приело Постановление за одобряване на допълнителен трансфер в размер на 52 894 700 лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година за изплащане на еднократни допълнителни суми към пенсиите за април. Критерият за определяне на пенсионерите, които ще имат право да получат тези добавки, е линията на бедност.
Бисер Петков изтъкна, че днешното решение на кабинета дава възможност на НОИ технологично да подготви и да изплати добавките с пенсиите за април, чието заплащане започва в началото на следващия месец.

Междувременно се разбра, че се обсъждат два варианта, за да няма засегнати от промените в пенсионната формула.

Социалният министър Бисер Петков каза, че има постигнато съгласие за даване на възможност на пенсионерите да изберат дали периодът 1997 - 1999 г. - респективно доходът от този период, да бъде включен при изчисляване на индивидуалния коефициент и изтъкна, че е бил обсъждан и вариант да има такава възможност и за целия период, включително и този, който е преди 1997 г. (трите години по избор).

Правим още малко разчети със съдействието на НОИ и в най-кратко време ще бъдем готови със законодателна инициатива, която ще бъде обсъдена с парламентарните групи в НС с цел нейната подкрепа и бързо приемане, допълни министърът.

Припомняме, че преди дни се породи голямо напрежение сред пенсионерите, след като социалният министър Бисер Петков обясни, че управителят на НОИ е представил изчисления на ефекта от новата формула за изчисление на пенсиите.
По думите му данните показват, че около 60% от бъдещите пенсионери ще имат положителна промяна, за 11% няма да има, а за близо 30% пенсиите ще бъдат намалени.
След това премиерът Борисов инициира среща в Министерски съвет във връзка с новата формула за изчисление на пенсиите, след която стана ясно, че няма да се допусне ощетяване на пенсионери.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети