Започват изследвания на жители на община Бобошево, които са консумирали месо и мляко от заразените с бруцелоза овце в село Вуково

DenNews.bg
16.03.2019
размер на текста:

Представители на ОДБХ и РЗИ гр. Кюстендил започват изследване на място, издирване и идентифициране на хора, които са консумирали свинско месо от заразената ферма в с. Вуково, както тези които са имали допирни точки с фермата и са с потенциален риск от зараза. Това стана ясно след посещение на санитарните инспектори в Бобошево, където вчера запознаха жителите, както и потенциално застрашените от заразяване с необходимостта от предприемане на спешните мерки по откриване на заболяването. 

Както вече писахме, в края на месец февруари Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи нови случаи на заболели животни от бруцелоза в констатираното през септември 2018 г. първично огнище на болестта в село Вуково, област Кюстендил.

При последното изследване в същия животновъден обект (тип заден двор), в резултат на прилаганите оздравителни мерки, на 17 февруари 2019 г. са отчетени положителни проби за бруцелоза при овце, свине и кучета. Животните в обекта са евтаназирани по хуманен начин.

Бруцелозата е опасна зооноза – предава се от животни на хора. Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на недобре термично обработени месо и мляко. Затова положително реагиралите животни бяха подлогени на незабавно умъртвяване по хуманнен начин.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети