Терористът от Нова Зеландия изписал на български "Булаир", известен с победата на дупнишката Седма пехотна рилска дивизия

DenNews.bg
15.03.2019
размер на текста:

 Потребители в Туитър споделят снимки от пълнителите на терориста, убил над 40 души при стрелбата в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Виждат се няколко пълнителя с имена на битки от Руско-турската и Балканската война както и други исторически събития и личности от Европа.

На български е написано "битка при Булаир 1913", (б.р. Булаирският бой се провежда на 8 февруари (26 януари стар стил) 1913 г. между дупнишката Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров и османските дивизии "Мюретеби" и 27-а пехотна под командването на Али Фетхи Окяр, образуващи 10-и турски корпус. Боят се води в района на Булаир и старата крепост Цимпе. Той завършва с победа за България. В негова чест е написан маршът "Булаир".) За да отдадат дължимото на победителите, дупничани са кръстили една от улиците на града с името "Булаир"

Написано е и името Фружин, (б.р. Фружин е син на последния търновски цар Иван Шишман, вероятно от втория му брак със сръбкинята Драгана Хребелянович, дъщеря на деспот Стефан Лазаревич. След падането на Никопол заминава в изгнание и живее в Унгария и Сърбия.Около 1408-1413 г. заедно с братовчед си Константин е начело на въстанието на Константин и Фружин, при което се водят широки антиосмански действия, подкрепени от различни християнски сили, които обаче не довеждат до промяна на статуквото.)

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети