19 случая на варицела в областта само за седмица

DenNews.bg
13.03.2019
размер на текста:

19 случаи на варицела са регистрирани в област Кюстендил за последната седмица. Тази дребна шарка се разпространява предимно сред децата до 10-годишна възраст, но може да зарази и възрастни, ако те не са боледували като деца. Понякога е възможно и повторно разболяване от варицела, но в редки случаи, тъй като организмът обичайно изгражда имунитет към болестта.
Варицелата е силно заразно заболяване, причинено от варицела зостер вирус, който е и причинителят на херпеса. Обичайно заболяването започва с обрив, предимно по торса, по-слабо разпространен по крайниците. Много характерно за варицелата е, че се открива обрив в окосмената част на главата. Съпроводен е със силен сърбеж. Ако бъде оставен да отмине, без разранявания от чесане, не оставя белези.
Трябва да се знае, че заболяването се предава по въздушно-капков път от човек на човек при кихане, кашляне, престой в общо помещение. Понякога дори може да не предполагаме, че сме били в контакт с пациент с варицела, тъй като болният е заразен 5 дни преди появата на обрива и продължава през цялото време след това. Инкубационният период е от 10 до 21 дни (това е времето, в което можем да развием заболяването след контакт с болен пациент).
Варицелата понякога започва с грипоподобни симптоми – главоболие, гадене, температура, болки в мускулите, в ушите, втрисане. Тези симптоми по-често се наблюдават при възрастни. При деца заболяването по-чест започва направо с обрив, след който вдигат висока температура, обикновено около 38 градуса, но в много тежки и редки случай може да достигне до 42 градуса. Варицелата рядко е фатално заболяване. Протича рисковано за имунокомпрометирани пациенти и бременни, като има риск от сериозни усложнения на плода.
Заболяването няма нужда от особено сериозна терапия, особено когато се касае за леки случаи при деца. Лечението е насочено по-скоро към симптомите и тяхното успокояване.

Вирусът е податлив на дезинфектанти, особено белина, затова при случаи на варицела в детски градини и училища се налага основна дезинфекция на помещенията, посещавани от болните деца.

 

През изминалата седмица в област Кюстендил са регистрирани и два случая на скарлатина, 9 случая на ентероколит и един на салмонелоза.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети