Обвиниха кмет за присвояване на над 1 млн. лв.

DenNews.bg
11.03.2019
размер на текста:

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на кмета на Община Златица Магдалена Иванова (БСП) за извършено от нея документно престъпление и за длъжностно присвояване в особено големи размери и представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие и при условията на продължавано престъпление, съобщиха от държавното обвинение.

Иванова е привлечена към наказателна отговорност, затова че на 20 януари 2014 г. в качеството си на длъжностно лице е съставила официален документ – декларация, в който е удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези обстоятелства.
Неверните обстоятелства се състояли в твърдението, че проектът с предмет „Преустройство на първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица“ не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“ . В действителност различните етапи от проекта, на обща стойност над 100 000 лв. без ДДС, били финансирани и изпълнени по договор между община Златица и частно дружество.
Магдалена Иванова е изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред областния управител на Софийска област и така да се осъществи двойно финансиране.
Второто обвинение се отнася за действията на Иванова за периода от 14 юли 2014 г. до 18 декември 2014 г. За посоченото време с две отделни деяния в качеството си на кмет, Иванова е осъществила длъжностно присвояване на сума в общ размер над 1 000 000 лв. Средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи от държавния бюджет на България по програма за 2014 г. „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.
В качеството й на кмет на община Златица, Магдалена Иванова е имала задължение да ги пази и управлява. Вместо това, в съучастие с друго длъжностно лице от община Златица и управител на частно търговско дружеството като помагачи, тя се разпоредила със сумата, като наредила плащане по фактура за извършени строително-монтажни работи. За улесняване на присвояването било осъществено документно престъпление от страна на помагачите й, като били съставени официални документи с невярно съдържание - протоколи за приемане на извършените ремонтни дейности.
В тях били отразени множество такива, но без да са реално изпълнени. По този начин във фактурите били отразени многократно по-високи стойности от реално дължимите.
За самото съставяне на официални документи с невярно съдържание не може да се търси наказателна отговорност от кмета, тъй като не е участвала в изготвянето им, но е била запозната с неверността на отразените в тях обстоятелства.
Магдалена Иванова е с мярка за неотклонение „подписка“. Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение за документно престъпление, тя може да получи наказание „лишаване от свобода“ до 5 години, като съдът може да постанови и „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност“.
За длъжностното присвояване законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество на осъдения, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети