Добре е да знаете: Тол полицията спира само автомобили без винетка

DenNews.bg
01.03.2019
размер на текста:

 
Патрулите на тол полицията към Агенция Пътна инфраструктура, които влязоха в правомощия от днес, имат право да спират автомобилите, но само и единствено, ако електронната система установи, че винетката ви е невалидна или липсва такава.
Органът ще има право да ви връчва и наказателни постановления или фишове, издадени в миналото от "Пътната полиция".

Колите на новия контролен орган ще разполагат със светлинна сигнализация, а стоп палките им ще са подобни на тези на МВР, само че на тях ще пише ТОЛ.

Освен, че няма да се допуска до технически преглед, колата, хваната без винетка извън населено място, няма да може да напуска и страната. Глобата ще е в размер на 300 лева. Ако я платите веднага, санкцията ще е 150 лева, но ако се забавите 30 дни, ще се наложи да плащате двойно.

Това обаче не означава, че и КАТ няма да следи за винетки, а в случай, че сте спрени от т.нар. тол полиция, то новият орган би могъл да ви връчи акт, електронен фиш или наказателно постановление, издавано от КАТ.

Целта на националното тол управление е само и единствено да следи за платена пътна такса, винетка или тол такса (след влизането и в сила от месец август т.г.).


Тол полицията няма да работи с плащания на ръка, което би елиминирало възможността за корупция.

При продажба на автомобил, издадената електронна винетка няма да го следва автоматично, а новият собственик ще трябва специално да уведоми Пътната агенция за това. Това ще е необходимо само обаче, ако колата ще е с нова регистрационна табела.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети