Военните на Мадуро не допускат камионите с хуманитарна помощ

DenNews.bg
08.02.2019
размер на текста:

Първите камиони с хуманитарна помощ от САЩ за Венецуела пристигнаха на границата с Колумбия. Те обаче не могат да я преминат, защото е блокирана от венецуелските военни. Платната на пътя към Венецуела дори са запушени с цистерна и ремаркетата на големи камиони.
Президентът Николас Мадуро отказва да допусне международната помощ с мотива, че тя ще отвори пътя за американско военно нашествие във Венецуела.
Опозиционният лидер и председател на парламента Хуан Гуайдо, който се обяви за временен президент, предупреди, че има риск венецуелците да загинат без международна помощ. Именно Гуайдо поиска на народа на Венецуела да бъде изпратена хуманитарна помощ, тъй като заради хиперинфлацията от 10 милиона процента за последната година хората страдат от глад, недостиг на елементарни продукти и лекарства.
Редица венецуелски лидери също призоваха Мадуро да допусне хуманитарните пратки в страната.
Вчера ООН призова хуманитарната помощ да не бъде политизирана. "Хуманитарните действия трябва да бъдат независими от политическите, военните или други цели", призова говорителят на световната организация Стефан Дюжарик.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети