Жилищна сграда погреба трима в Истанбул, издирват затрупани

DenNews.bg
07.02.2019
размер на текста:

Три са вече жертвите от срутването на 8-етажна жилищна сграда в истанбулския квартал Картал. Дванайсет души са ранени в тежкия инцидент, станал вчера. Състоянието на трима от тях е тежко.
По решение на републиканската прокуратура в Картал е наложена медийна забрана за излъчване на информации във връзка с трагичния инцидент.
Твърди се, че под развалините има затрупани още хора, но министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който снощи беше на мястото на инцидента, не уточни техния брой.
Спасителните работи продължиха и през нощта, пристигнаха подкрепления от Бурса и Сакария. Дейностите бяха прекратени за известно време поради твърдения за опасност от срутване на съседния блок, но се оказа, че няма такъв риск и операцията бе бяха възобновена.
Поради риск от срутване са били евакуирани живущите в три блока в този район.
Води се следствие за изясняване на причините. Към момента няма официална версия за това на какво се дължи трагедията. Разпространяват се две разнопосочни твърдения.
Валията на Истанбул Али Йерликая заяви, че три етажа на блока са били достроени без разрешение, което, както се предполага, може да е довело до срутването. Кметът на Картал Алтънок Йоз уточни, че блокът не е регистриран сред рисковите сгради, като се позова на документ на министерството на градоустройството. Блокът не е бил и сред жилищните сгради, включени за събаряне в урбанизационния проект за обновяване на сградния фонд. Сградата е регистрирана през 1992 г.
Според общинските власти обаче срутването на сградата вероятно е било причинено от експлозия.

Живущите в срутилия се блок са настанени в съоръжения за социални услуги на кметството, осигурени са завивки, храна, а някои от потърпевшите са отишли при свои близки. Спасителните работи продължават, но заедно с това и тревожното очакване за хората, които са в неизвестност.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети