Евакуират кралското семейство с план от Студената война при безредици след Брекзит

DenNews.bg
03.02.2019
размер на текста:

 Британската кралица Елизабет II и високопоставени членове на кралското семейство могат да бъдат евакуирани от Лондон в случай на безредици, причинени от излизането на страната от Европейския съюз без споразумение. Това съобщава в. "Сънди таймс", цитирайки правителствен план. Вестникът отбелязва, че той е преработен от плана за спасяване на кралското семейство по време на Студената война. Тогава британските служби се подготвяха за реакция в случай на ядрена атака от СССР. Публикацията не разкрива на какво място се планира да се евакуира кралицата и нейното семейство.

В средата на януари Камарата на общините на британския парламент отхвърли плана за Брекзит, който министър-председателят на страната Тереза ​​Мей договори с ЕС.

Брюксел отказа нови преговори след разговори, които се водеха над 2 години и половина. Политическата криза на Острова само засили страховете от твърд Брекзит. Споразумението между Великобритания и ЕС предполага, че страната ще напусне съюза на 29 март, но ще има преходен период до края на 2020 година. Споровете ще се решават от обща комисия, която ще включва експерти от двете страни. В този случай основният спорен въпрос е границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети