Скандал разклати стола на канадския премиер

DenNews.bg
28.02.2019
размер на текста:

Скандална намеса на високопоставени политици в разследване срещу частна фирма разклати стола на канадския премиер Джъстин Трюдо. Опозицията поиска оставката му, след като бившият главен прокурор Джоди Уилсън-Рейболд каза, че й е бил оказван натиск да не разследва за корупция голямата строителна компания Лавален. Според Уилсън-Рейболд, цели 11 пъти с нея се свързали министри и други високопоставени служители, които намекнали или директно поискали да не води дело срещу Лавален.
Сред тях бил и премиера Джъстин Трюдо, който казал, че ако компанията пострада, много хора ще загубят работните си места. Трюдо я помолил "да помогне" за решаване на проблема.
"В продължение на 4 месеца, от септември до декември 2018 г., бях подложена на постоянен натиск от представители на правителството, които се опитваха да се намесят по политически причини в начина, по който си върша работата като главен прокурор на Канада", каза Джоди Уилсън-Рейболд, която беше повикана пред парламентарната комисия по правосъдие, за да даде обяснения по случая.
Уилсън-Рейболд каза, че Джъстин Трюдо й припомнил, че предстоят избори в провинция Квебек, а самата тя е от този изборен район. "Бях много изненадана", каза бившата прокурор.
Джъстин Трюдо оспори казаното от Уилсън-Рейболд. "Убедено твърдя, както и преди, че аз и моят екип винаги сме действали професионално и уместно", каза Трюдо на пресконференция.
Лидерът на основната опозиционна партия поиска премиерът да подаде оставка, а Трюдо каза, че няма да го направи.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети