Поклонническият поход „Светият път“ ще спре за два дни в Дупница

DenNews.bg
25.02.2019
размер на текста:

В района на Парк "Рила" и местността "Света Марена" са вариантите за бивакуване по време на възстановката по пренасянето мощите на Свети Иван Рилски. Тази година се навършват 550 години от връщане мощите на светеца от Велико Търново в Рилския манастир. Събитието ще бъде отбелязано с поклоннически поход "Светият път" по стъпките на процесията от 1469 година. Походът ще премине през 19 общини, 4 природни парка, десетки градове и села.
На учредяването на националния инициативен комитет за събитието, което се проведе във Военния клуб в София, Община Дупница бе представена от зам.-кмета Крум Милев, началника на отдел "Образование" Тодор Петков, кмета на село Бистрица Кирил Огненски и от председателят на ТД "Рилски езера" Димитър Атанасов.
"С инициатора на похода г-н Коев обсъдихме варианта, шествието да спре за поне два дни в Дупница. Вариантите са в района на "Света Марена" и Парк "Рила", но ако интересът е по-голям, ще помислим и за допълнителен вариант. Причината е, че очакваме хиляди хора от цялата страна да се включат в едно от най-значимите, бих казал, събития в България тази година. Със сигурност десетки ще бъдат поклонниците от Дупница и региона, които ще извървят целия път. Подробностите за проявите във всяка община, която посрещне процесията, ще бъдат обсъдени на среща, която ще организира кметът на Велико Търново Даниел Панов с всичките си колеги от 19-те общини. Тогава ще има пълна конкретика", обясни Милев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети