Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс

DenNews.bg
25.02.2019
размер на текста:

Президентът Румен Радев наложи вето върху спорните промени в Изборния кодекс, които ограничават преференциите при вота. Той обяви това в извънредно изявление пред медиите на "Дондуков" 2, където присъства целият му екип. Преди няколко дни държавният глава заяви, че ще вземе решение, което ще е в полза на обществото.
"Промените лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности. Прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно. Категорично неприемливо е и актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право, каквото е изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателите комисии ерозира политически плурализъм, без който няма честни избори", мотивира се държавният глава, като подчерта, че така пакетът промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на честни избори.
"Същевременно законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателни списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините. Това показва непрозрачен и нечестен изборен процес", каза още Радев.
По думите му честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление.
"През изминалата седмица едни и същи депутати с еднакво усърдие защитаваха две противоположни решения в рамките на няколко дни. Подобно поведение руши вярата на българите в парламентаризма и издава опасно изкушение политическата целесъобразност да се минимализира без оглед на Конституцията и законите", каза още президентът.
Според него е хубаво, че здравият разум е спрял промените преди да се случат.
"Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко, постигнато през последните три десетилетия. Призовавам опозицията да се завърне в парламента при повторно разглеждане на Изборния кодекс. Смея да се надявам, че народните представители ще проявят отговорност и ще уважат ветото", апелира той към БСП, които обявиха бойкот и не се върнаха в парламента, въпреки че от ГЕРБ дадоха заден за промените и обявиха, че ще върнат старите изисквания.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети