МОН поиска от Европейската комисия да премахне третия пол от училищната анкета за България

DenNews.bg
22.02.2019
размер на текста:

 Министерството на образованието и науката поиска от Европейската комисия да направи редакция на анкетата към инструмента за дигитална самооценка SELFIE.

От Министерството се обърнаха към генералния директор на Главна дирекция "Образование, младеж, култура и спорт" към ЕК г-жа Темис Кристофидо с искане да отпадне опцията "друго" от въпроса за определяне на пола на участниците в анкетата. Според МОН в сегашния си вариант въпросът е неприемлив.

В изпратеното до ЕК писмо се посочва, че инструментът SELFIE помага на училищата да внедрят дигиталните технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване и затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро. За  спорния въпрос се заговори преди дни. Вчера министър Вълчев обясни, че анкетата е еднаква за всички страни от ЕС и конкретният въпрос съдържа опция "друго", защото някои европейски страни са възприели съответните нормативни актове. Той обаче беше категоричен, че анкетата не проповядва трети пол като социален в системата.

Единствено ЕК може да премахне въпроса от инструмента по молба на МОН, каквато ще бъде отправена, ако настъпи обществено напрежение, обеща тогава той.

По-късно в свое становище от самата ЕК отрекоха, че проповядват "джендър идеология" в инструмента SELFIE. В позицията си те посочиха категорично, че никога не са опитвали да наложат "трети пол" в българските училища.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети