Всички училища у нас с wi-fi до края на годината

DenNews.bg
21.02.2019
размер на текста:

До края на 2019 г., а вероятно още до средата на годината, всички училища в страната трябва да имат изградени wi-fi мрежи.
„В края на миналата година финансирахме и последните около 600 училища, които нямаха изградени локални интернет мрежи“, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция за дигиталното образование.
Училищата в страната са около 2400 и не е важно те да имат само интернет мрежи, като сбор от рутери, а и да са защитени, обясни министър Вълчев. Той отбеляза, че интернетът в училищата трябва да е безопасен и да е насочен към полезно образователно съдържание. Важно е да реализираме политиките за изучаване и придобиване на разширени дигитални умения в училище, защото днешните деца ще са на пазара на труда през 2050 г., когато голяма част от професиите ще изискват повече дигитални умения от днешните, посочи още Вълчев. По думите му това ще са умения на създатели на дигитално съдържание, като "хората ще си взаимодействат с машини с изкуствен интелект, програмирани отново от хора". Затова обучението и дейностите по интереси в дигиталната креативност трябва да се разширяват и към предучилищното образование, като беше въведен и предметът "Компютърно моделиране".
С проекта "Образование за бъдещето", който започваме, ще се финансират дейности по интереси още от първи клас в областта на дигиталната креативност, съобщи министър Вълчев. По този проект ще се изгради и платформата - т.нар. облак, с безплатно и достъпно образователно съдържание, което ще може да се създава и от учителите - срещу заплащане. Това образователно съдържание ще бъде валидирано, но това няма да са единствените електронни образователни ресурси. Информационните технологии са възможност в по-голяма степен да се провокира интереса на учениците към ученето, отбеляза Вълчев. По думите му, обаче "основният актьор в класната стая остава учителят, който постоянно трябва да бъде квалифицирани и мотивиран". Особено началните учители имат голяма нужда от обучения по ИТ и дигитална креативност, ще има обучения и на учители за разработването на електронни уроци, каза образователният министър.
Скоро ще има обсъждане и на проекта за стандарт за наредба за физическата среда в училище, като имаме "желание за разчупване на класната стая". Ще има и насоки за оборудването на класните стаи с технологии, каза министър Вълчев. Той съобщи, че още през тази година ще бъдат финансирани всички училища, които желаят да купят права за електронни дневници. Чрез електронните дневници лесно се нанасят оценките и отсъствията на учениците, а родителите бързо получават тази информация.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети