Дупнишката градина "Калина" ще изгради солна стая за справяне със зачестилите простудни заболявания сред децата

DenNews.bg
15.02.2019
размер на текста:

 Ръководството на детска градина "Калина" е с нова, интересна инициатива- изграждане на солна стая за профилактика сред децата заради зачестяващите простудни заболявания сред децата. Ето какво написа на страницата си ръководството на детската градина и към какви инициативи призовава родителите, за да се реализиа този проект.

Представяме Ви една инициатива на детската градина, която, вярваме, че ще подкрепите
За всички нас е факт, че децата ни боледуват все по-често. Това ни накара да търсим алтернативни методи за превенция на здравето им. Един от тях е ХАЛОТЕРАПИЯТА, който сме описали
по- долу.
Контролираната солна терапия /ХАЛОТЕРАПИЯ/ се провежда в специално изградени за целта солни стаи. Всяка солна стая е оборудвана с халогенератор , който разпрашава солта на микронни частици, като пресъздава и поддържа нивото на естествената концентрация на солен аерозол във въздуха. Прецизен сензор се грижи за неговото постоянно, правилно и безопасно дозиране.
При вдишване фините частици на солта попадат в дихателните пътища, достигат до белите дробове и действат пречистващо. Аерозолът прониква и през трите слоя на кожата и я регенерира. Отрицателно заредените йони на солта балансират нервната система и засилват имунната система.
Само след няколко сесии се забелязва ,че дишането става по-леко. С течение на терапията затрудненото дишане , кихане, кашляне постепенно се облекчават . Аерозолните частици на солта, които имат антибактериално, антисептично и противовъзпалително действие достигат чак до най-тесните алвеоли и изчистват лигавицата от слуз и патогени. Дихателните пътища се разширяват и дишането се подобрява.
Ето защо Педагогическият съвет взе решение за изграждане на солна стая в сградата на ДГ”Калина”, което беше потвърдено от Обществения съвет . С това решение сме запознали и Общинското ръководство. Предвиждаме солната стая да е безплатна за децата от ДГ, след заявено желание от родителите.
След прегледаните оферти установихме, че проекта ще струва около 24 000 лв . По сметката на Родителското настоятелство имаме 11 925 лв. от дарения. От общинското ръководство също имаме уверения, че ще подкрепят финансово идеята.
Предлагаме на предстоящите родителски срещи да обсъдим темата и ако има интерес от Ваша страна, да реализираме идеята.
За да подпомогнем начинанието планираме да организираме няколко инициативи:
1. „Мартенички бели,бели и червени,
за дечица малки,здрави и засмени”- базар за мартеници,
изработени в ДГ”Калина”/ 20-28 .02 / от 16.00 до 17.00 часа на централния вход на детската градина. Ще предложим качествено изработени мартеници, съобразен с българската традиция, на цена 1,00 и 2,00 лв.
2. „Вместо цвете, здраве подарете”- 08.03.2019г. от 7:30 до 8:30 ч.

Продължаваме традицията от миналата година, когато вместо да купувате букети, за което Ви благодарим, събрахме пари за болно дете.
Тази година средствата да са за солната стая.
Кутиите за дарения ще бъдат поставени на входа на всяка група.
3. Предаване на хартия – седмица на гората от 1 до 10 април.
Не изхвърляйте ненужната хартия в боклука. Събирайте я и ни я донесете на 4 април, когато довеждате децата. Ние ще организираме превозването й до пункт за вторични суровини.

4. Чук-чук яйчице, имаш ли си сърчице?”- Великденски базар

За неговата организация ще Ви информираме по-късно, но още от сега приемаме идеи за участие. Със сигурност ще има много боядисани яйца, подходящо поднесени. И Вие може да се включите.

5 ”Калина и приятели”- Благотворителен концерт –месец май. Освен удоволствието да видите децата си на сцената, ще отчетем и финала на кампанията.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети