Соларната лаборатория в гимназията в Бобов дол отвори врати

DenNews.bg
13.02.2019
размер на текста:

 В Професионалната гимназия в град Бобов дол отвори врати чисто нова Соларна лаборатория. С нейното откриване пет възпитаници на гимназията ще получат възможността да стартират своето обучение в новосъздадения модул „Монтьор на фотоволтаични инсталации". През втория срок на учебната година те ще бъдат обучени за соларни електротехници безвъзмездно.

Училището е пряк наследник на Техникума по минна промишленост и към днешна дата в него се обучават ученици по професия „Електротехник", в специалност „Електроенергетика". Като част от лабораторията, в гимназията вече са инсталирани и соларни панели, лабораторна маса и бойлер. Инициативата се организира с подкрепата на „Грийнпийс" – България и Центъра за енергийни решения.

„Представете си свят, в който няма замърсяване, причинено от добива и горенето на въглища. Свят, където енергията не ни разболява, не вреди на околната среда и е достъпна за всички. Това е възобновяемата енергия. Технологиите направиха възможно сами да произвеждаме електроенергията, която използваме, от възобновяеми източници като Слънцето. Вече е реалност едновременно да намалим сметките за ток, вредното влияние върху околната среда и здравето, а и промяната в климата. Така ние ставаме енергийни граждани — домакинства, общности и малки предприятия, които произвеждат електроенергията си сами и допринасят за енергийната си независимост и сигурност", коментира Деница Петрова, ръководител на „Грийнпийс" – България.

Лабораторията ще даде възможност за теоретични и практически занимания по слънчеви системи на младите електротехници. Благодарение на новата придобивка, те ще получат необходимите технически умения и практически опит в сферата на слънчевата енергия.

„Чрез тази лаборатория учениците от техникума в Бобов дол ще се научат да прилагат технологии за производство на възобновяема енергия. По този начин възпитаниците ще завършат училище с две специалности – класически електротехници и електротехници във възобновяемата енергетика. Освен това ще се запознаят с най-новите тенденции в тази област", обясни Инж. Колю Орешков от Център за енергийни решения.

„Лабораторията е част от усилията за внедряването на възобновяема енергия в България като устойчиво и икономично решение на проблемите, свързани с производството на енергия от изкопаеми горива като въглищата. Освен очевидните ползи за околната среда, лабораторията разширява възможностите за работа на младите техници. Време е България да се възползва от потенциала си за възобновяема енергия и да пожъне ползите, които идват с нея: здравословна околна среда и процъфтяваща икономика", коментира директорът на Професионалната гимназия Татяна Костадинова.


Изграждането на Соларната лаборатория е част от кампанията на „Грийнпийс" – България. Като част от глобалната визия за бъдеще на енергийната система, организацията води кампания за енергийна трансформация, в която фокусът е насърчаване на производството на енергия от възобновяеми източници – алтернатива на замърсяващите изкопаеми горива като въглищата и участието на хората в този процес.

Повече за техническите характеристики на лабораторията:

Експериментална лаборатория за тестване възможностите на оборудване за производство на електроенергия от слънцето. Оборудвана е със соларен генератор 2 kW. Заряден контролер с входящо напрежение до 100 V. Мрежови инвертор монофазен за генератор до 3,3 kW, както и автономен инвертор до 500 W. Контролер за нагряване на топла вода ThermoSol K2.


Повече за „Център за енергийни решения":

Сдружение „Център за енергийни решения" е организация с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност.
Нашата мисия е популяризиране и подпомагане на устойчивото енергийно осигуряване, опазването на природните ресурси, следвайки етичните и научни стандарти в областта на енергетиката, както и стимулиране на образователните дейности в областта на възобновяемите енергийни източници.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети