Цацаров: Български банкови сметки са използвани за парични преводи от Венецуела

DenNews.bg
13.02.2019
размер на текста:

 Премиерът Бойко Борисов се срещна с американския посланик Ерик Рубин в Министерския съвет след правителственото заседание. Темата, която са обсъдили е спирането на незаконно финансиране към Венецуела в двете посоки Венецуела - България, България - Венецуела. Главният прокурор Сотир Цацаров изнесе информация за парични преводи, които са извършвани от държавната петролна компания на Венецуела и за които са били използвани български банкови сметки.

"От партньорите от САЩ, както по дипломатичен път, така и по оперативен път е получена информация за парични преводи, които са извършвани от венецула и и по-специално извършвани от държавната петролна компания на Венецуела и за които са били използвани български банкови сметки. След детайлизиране на тази информация е установена банката, установено е лицето, което е използвано като титуляр на тези сметки, както и самите сметки. Установени са преводи, които действително са били извършвани от държавната петролна компания на Венецуела по тези сметки, след което са били извършвани други преводи, в резултат на което част от средствата са били изнесени от тези банки и са били трансферирани по банкови сметки в други страни. Основанията са различни и в повечето случаи, по наши подозрения и с оглед работата, която извършваме в момента, не са действителни. Такива основания са свързани с подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуала и т.н., което общо взето няма общо с действителността. Към настоящия момент се работи изключително интензивно от органите на ДАНС. В банката, в която са били открити тези сметки - става дума за сметки, които са открити по редовен път - т.е. подозренията не са свързани със самата банка - но в банката се извършва пълен мониторинг от страна на ДАНС. Осигурено е и пълното съдействие от страна на БНБ, каза Цацаров.

Цацаров заяви още, че когато информацията бъде обобщена и е ясна пълната картина на преводите и периодите, в които са били извършвани, ще бъдат предприети необходимите мерки, за да може прокуратурата да прецени извършване на действие по наказателно производство за пране на пари. Взети са всички мерки остатъчните средства да бъдат поставени под пълен контрол и да не се позволи да бъдат извършвани преводи от сметките.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети