Заев и Ципрас са сред номинираните за Нобелова награда за мир

DenNews.bg
13.02.2019
размер на текста:

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) и премиерите на Гърция и на Северна Македония, Алексис Ципрас и Зоран Заев са сред номинираните тази година за Нобеловата награда за мир.
Над 300 са номинациите за Нобеловата награда за мир за 2019 г., съобщи Норвежкият Нобелов комитет, който всяка година присъжда отличието през първата седмица на октомври. От 304-те номинации в списъка 219 са личности, а 85 - организации.
Петчленният Нобелов комитет препоръчва на онези, които правят номинациите, да не разкриват предложенията си, но няма официално правило, налагащо подобна забрана. Политици, учени, бивши нобелови лауреати за мир, директори на институти за изследване на мира и бивши и сегашни членове на Нобеловия комитет са сред онези, които могат да предлагат кандидати за отличието, отбелязва ДПА.
Ципрас и Заев бяха номинирани от партийни групи в Европейския парламент заради споразумението, което постигнаха за уреждане на дългогодишния спор за името на Република Македония. Уидед Бушмауи, икономист и член на Туниския квартет за национален диалог, спечелил Нобеловата награда за мир през 2015 г., също каза, че е номинирал Ципрас и Заев.
Няколко членове на опозиционната норвежка Лява партия казаха, че са номинирали ВКБООН, който вече е двукратен победител.
Миналата година Нобеловата награда за мир бе спечелена от гинеколога от Демократична Република Конго Дени Муквеге и от язидката Надя Мурад, която е била сексуална робиня на групировката "Ислямска държава". Те получиха отличието заради усилията им да спрат използването на сексуалното насилие като оръжие във войни и въоръжени конфликти.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети