Гимназист от Дупница ще представи България в международен ИТ конкурс

DenNews.bg
13.02.2019
размер на текста:

11-класник от Професионална гимназия „Христо Ботев“-Дупница ще представи България на международно ново, след като спечели второ място в Националния кръг на Международния конкурс „Методология и ИТ в образованието“, който се проведе в София.
Никола Йорданов участва в направление “Математиката като наука” със своя проект “ПОЛИНОМ КАЛК”. Успехът на Никола е плод на задълбочените му знания и умения по математика и програмиране, а негов консултант е старшият учител по математика в ПГ “Христо Ботев” Е. Кирилова.

До Националния кръг на конкурса бяха допуснати ученици от цялата страна – София, Пловдив, Варна, Русе, Ловеч, Разград, Дупница и др. Те демонстрираха и защитаваха свои разработки в няколко тематични направления: “Математиката като наука”, “История на математиката”, “Математика и изкуство”, “Финансова математика”, “Използване на математически методи за решаване на практически задачи”, “Математиката в областта на защита на информацията”, “Модели на реални процеси” и др. Бонусни точки се присъждат на проекти, в които информатиката и ИТ се използват не само в презентацията, а и по същество при решаване на съответната математическа или практическа задача. Класираните на призови места в Националния етап получават покана за участие в Международния етап, който ще се проведе от първи до пети май в Москва.
Партньори в организиране на престижния конкурс са Сдружение “Европейско кенгуру” (България); Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ – София, България); Московски държавен университет “М. Ломоносов” (Москва, Русия); Асоциация на педагозите, работещи с таланти (Москва, Русия).

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети