Дупничани почетоха 22 г. от Барикадите

DenNews.bg
11.02.2019
размер на текста:

 Дупничани отново се събраха на пл. „Демокрация“, до главен път Е-79, за да отбележат 22-та годишнина от Дупнишките барикади-многохилядните протести, с които сложихме край на пагубното управление на БСП и Жан Виденов, и положихме началото на европейския път на България.
Както писахме, официалното отбелязване бе отложено със седмица и вместо на 4 февруари годишнината бе отбелязана днес.
50 души, сред които участници в събитията се събраха за пореден път, за да припомнят значението на Дупнишките барикади и да напомнят, че историята не бива да бъде забравена, за да не допуснем повторение на ужаса от 1997 г. А именно финансовата катастрофа, до която България бе доведена от правителство на БСП. С поредица решения и действия управлението на Жан Виденов причини хиперинфлация, заради която заплатите се равняваха на 5 долара, хората нямаха достъп до храни и продукти от първа необходимост, банковите спестявания на българите се стопиха, 15 баки фалираха, а избрани и приближени на властта бизнесмени се превърнаха незаконното и ненаказано в кредитни милионери.

От нас самите зависи свободата и просперитета ни- с нашите избори и нашата активност- припомниха участници в Дупнишките барикади- обществото ще има толкова свобода и права, колкото само може да изиска и да защити.

Инж. Адриана Велева представи на присъстващите проекта за изграждане на монументен символ на Дупнишките барикади.
Както сме писали, мемориалът ще бъде изграден на мястото на най-голямата барикада от събитията през 1997 г. – пространството край главен Е-79 зад старата автогара, което сега носи името пл. „Демокрация“.
През 2016 г. общественици и политици учредиха сдружението „Духът на Дупница“ по инициатива на тогавашния председател на ОбС и лидер на ГЕРБ Ивайло Константинов. Целта на сдружението е опазване на историята на града и региона, а първата поставена задача бе именно изграждането на монументален символ на Дупнишките барикади.

През юни м.г. Общински съвет даде зелена светлина за реализиране на проекта.
Проектът е изработен от бившия кмет на Дупница и настоящ общински съветник от ГЕРБ архитект Асен Пилев и младия архитект Надежда Нинова по идея на Кирил Попов.
Мемориалът представлява разчупена стена с разположени в центъра железни пръти, наподобяващи барикада. Погледната отгоре конструкцията наподобява криле на птица. Към монумента ще води подстъп от павета, а от едната страна ще бъдат издигнати пилони за знамената на Община Дупница, България и Европейския съюз. На стената ще бъде разположена гранитна плоча с надпис „Знак на признателност към Дупнишките барикади, допринесли за установяване на демократичните процеси в България“.
Последното решение е стените на паметника да бъдат метални плоскости, а не както в началото бе планирано, те да са изградени на място от цимент, метал и камъни.


Припомняме, че средствата за изграждането на монументалния символ са дарения, като най-голямото, 10 000 лв., е от Ивайло Константинов, който днес присъства на честването.
Сред гостите днес бе и кметът на Дупница Методи Чимев. Припомняме, че единственият ангажимент на Община Дупница бе издаването на строителното разрешително. Общината няма финансов или друг ангажимент с изграждане на монумента.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети