Венецуела продава злато срещу пари в наличност

DenNews.bg
01.02.2019
размер на текста:

Венецуела ще продаде през следващите дни на Обединените арабски емирства 15 тона злато от трезора на централната си банка срещу евро в наличност, съобщи запознат с плана висш представител, цитиран от Ройтерс.
Така страната член на ОПЕК се опитва да остане платежоспособна, отбелязва агенцията.
Продажбата на злато от резерва, който обезпечава венецуелския боливар, тази година започна с 3 тона на 26 януари, след като миналата година страната изнесе за Турция злато, предимно необработено, за 900 милиона долара, казва източникът, пожелал да запази анонимност.
Планът е до края на февруари да бъдат продадени общо 29 тона злато, съхранявани в Каракас, допълни той.
По данни на венецуелската централна банка в края на ноември миналата година Венецуела е разполагала със златен резерв от 132 тона в нейния трезор и в британската централна банка (Банк ъв Ингланд), предава БТА.
Правителството на президента Николас Мадуро прибягна до продажбата на злато след спада в производството на петрол, икономическия колапс на страната и засилващите се американски санкции, които засегнаха държавните приходи и направиха труден достъпа на Венецуела до кредит.
Американският сенатор републиканец Марко Рубио изпрати вчера в Туитър съобщение до посолството на ОАЕ във Вашингтон, предупреждавайки, че всеки, който пренася венецуелско злато, ще подлежи на американски санкции. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети