Стрелец атакува военната база Пърл Харбър, ранени са в тежко състояние

DenNews.bg
05.12.2019
размер на текста:

Трима души са ранени, като двама са в тежко състояние, след като нападател открил стрелба в историческата американска база Пърл Харбър край Хонолулу.
"Службата за сигурност на базата се отзова на сигнал за стрелба в корабостроителницата", написа командването на базата в социалните мрежи. "Инцидентът е станал в приблизително 2:30 часа. Поради продължаващата операция за безопасност, базата е изолирана", написаха още от командването.
Нападателят е бил облечен в униформа на американския военен флот. Той се е самоубил.
Тече разследване на мотивите за стрелбата.
Пърл Харбър е обща база на военновъздушните и военноморските сили на САЩ и е на около 13 километра от хавайската столица Хонолулу. Тя има исторически статут.
Базата остава в историята с изненадващата въздушна атака на японския Императорски флот, извършена сутринта на 7 декември 1941 г.
Без предварително обявяване на война от японска страна, базата е атакувана от 353 японски бойни самолета – бомбардировачи и торпедоносци, на две вълни, излитащи от шест самолетоносача. Унищожена е голяма част от американския тихоокеански военноморски флот. Поради това през следващата приблизително половин година японците имат пълно надмощие в Тихия океан. Скоро след атаката срещу Пърл Харбър започва и японската офанзива срещу британските и холандските колонии в Югоизточна Азия, с което Втората световна война придобива окончателния си характер на глобална война.
Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на САЩ, която да този момент е неутрална; всъщност в периода до 7 декември общественото мнение в САЩ е настроено предимно към запазване на политика на изолация от световния конфликт. Въпреки, че атаката причинява на САЩ значителни военни загуби, тя в крайна сметка се оказва с фатални последствия за Япония, тъй като още на следващия ден (8 декември) САЩ ѝ обявяват война, преминават към Съюзниците и мобилизират населението си в бойна готовност. Огромният индустриален потенциал на страната спомага до голяма степен за успехите им във войната. Днес в САЩ наименованието Пърл Харбър е синоним за унищожителна атака без предупреждение.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети