ОбС-Дупница отхвърли двойното увеличение на таксата за отглеждане на куче

DenNews.bg
30.12.2019
размер на текста:

Общинските съветници отхвърлиха предложението на кмета Методи Чимев за двойно увеличение на таксата за отглеждане на куче на територията на община Дупница.
Предложението бе таксата да се увеличи от 10 на 20 лв. за куче, което предизвика дебати както по време на заседанията на постоянните комисии към ОбС, така и на днешната сесия на местния парламент.
Основните доводи срещу увеличението бе слабата събираемост на таксата, което означава, че единствено добросъвестните стопани ще бъдат натоварени с увеличението. Другият мотив бе липсващата логична и последователна политика за справяне с бездомните кучета. Общинският съветник от БСП Първан Дангов обясни, че няма как колегите му ветеринари да тръгнат от врата на врата и да искат от собствениците на кучета да ги ваксинират, регистрират или каквото и да било. Той посочи, че коренът на проблема с бездомните кучета са именно недобросъвестните стопани, които не отглеждат правилно животните си и изхвърлят новородените кученца по улиците.
„Има много добросъвестни стопани, чиито кучета са кастрирани, отглеждат се добре, но има и мнозина стопани, предимно по малките населени места, които почти не полагат грижи за кучетата си, ползват ги за охрана и оттам идва голяма част от проблема с бездомните кучета. Затова е нужна кампания по селата, кметовете да обяснят на хората и да помогнат за регистрацията на повече кучета на по-ниската такса. Защото 20 лв. на куче означава, че ако един човек има в двора си 5 кучета, ще трябва да плати 100 лв. на година“, обясни Дангов.
Председателят на Общински съвет Костадин Костадинов защити предложението за по-висока такса, като посочи, че това би довело до събиране на повече средства за нуждите на приюта за безстопанствени кучета.
Предложението бе подкрепено от 14 съветници, 11 гласуваха „против“, а четирима се въздържаха.
Това означава, че и през 2020 г. стопаните ще плащат такса от 10 лв. на година за едно куче. Остава в сила правилото, че от такса са освободени кастрираните кучета.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети