Китай прати в затвора учения, създал генно редактираните бебета

DenNews.bg
30.12.2019
размер на текста:

Ефективна присъда от 3 г. затвор получи днес китайският учен Хъ Цзянкуей, създал първите в света „генно редактирани“ бебета. С решението на съда в китайския град Шенчжън на учения е наложена и глоба от 3 милиона юана (430 000 долара) за извършване на незаконен експеримент с раждането на близнаци от генномодифицирани ембриони.
През ноември 2018 г. Хъ Цзянкуей съобщи, че е използвал технология за генно редактиране, известна като CRISPR-Cas9, за да промени гените на ембриони на две родени същия месец близначки. Новината предизвика бурни реакции и дебати в Китай и по света за етичността на генното редактиране.
Заедно с Хъ Цзянкуей са осъдени още двама изследователи. Чжан Жънли е с присъда от две години затвор и глоба от 1 млн. юана, а Цин Цзинчжоу е осъден на 18 месеца затвор, но с две години отлагане на изпълнението, и глоба от 500 000 юана, посочва Асошиейтед прес.
Според агенция Синхуа в резултат на изследванията и експериментите на Хъ Цзянкуей са родени три генномодифицирани бебета. През януари тази година китайските власти потвърдиха, че втора жена е бременна с дете с променена ДНК, но раждането му не беше потвърдено, отбелязва Франс прес.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети