Днес се навършват 16 г. от терористичната атака, убила петима български военни в Ирак

DenNews.bg
27.12.2019
размер на текста:

Днес се навършват 16 години от терористичната атака, отнела живота на петима български военнослужещи в Ирак. Нападението с камион бомба бе извършено срещу база „Индия“ в Кербала на 27 декември 2003 г.
При терористичната атака загинаха 29-годишният майор Георги Качорин, 26-годишният старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов (36), Антон Петров (26) и Свилен Киров (25). Още 27 български рейнджъри бяха тежко ранени.

По обед, два поста в района са сигнализирали за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион бомба северозападно от базата. Караулът и групата за бързо реагиране са открили стрелба по движещия се камион. Въпреки че намиращите се в кабината нападатели са ликвидирани, камионът-цистерна е продължил да се движи към сградата.
Вероятно цистерната е била взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е била обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка.
В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутват оградната стена както и почти всички стени от северната страна на база "Индия".
След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на Кербала - непосредствено пред сградата на кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно е извършен атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване.

Днес от 11 часа в Плевен духовници от Плевенската митрополия ще отслужат панихида пред паметната плоча до КПП на войскови район 1163 /бившето ШЗО/ и ще бъдат положени венци и цветя. Паметната плоча е за загиналите от състава на Пета Шипченска механизирана бригада - офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров.
68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив също ще почете паметта на колегите си, загинали при атентата.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети