Предколедни размисли и страсти в Бобошево: Редовна или не беше днешната сесия на Общинския съвет?

DenNews.bg
23.12.2019
размер на текста:

 Редовна или не ще се окаже днешнатат сесия на Общинския съвет в Бобошево? Този въпрос разпали предколедните страсти в малкото градче край Струма, след като днес съветници и граждани се оказаха пред заключените врата на читалище "Лоза", където трябваше да се проведе редовната сесия на Общинския съвет, която е и последна за тази година. 

Според председателя на Общинския съвет Стефан Тачев, по закон кметът Крум Маринов е длъжен да осигури достъп до помещението, както и да осигури протоколист от общинска администрация, който да води записките от днешната сесия. На въпрос на DenNews.bg защо залата е заключена, Маринов отговори, че сградата на читалището е зазимена, не е отоплена, а секретарят е в отпуск. Освен това, до него е стигнала покана за предстоящата сесия на местния парламент, която е била без подпис и печат от председателя на Общинския съвет, както и че не е била входирана по надлежния ред в деловодството на община Бобошево. Маринов обясни, че ако е бил уведомен по надлежния ред за предстоящата сесия, то той е щял да разпореди секретарят на читалиещето да дойде и да отвори и затопли залата. Според кмета, ако се проведе сесия, то тя ще бъде нелегитимна и по ред други причини а именно: Освен, че не е входирана поканата, то докладните за сесията са изпратени по електронна поща, а председателят на ОбС Стефан Тачев няма сертифициран електронен подпис. Освен това докладните не са входирани в единната система на общинската администрация, което поради посочените причини прави цялата процедура по насрочване на сесията, както и провеждането на самата сесия, нелегетимни. 

Според Стефан Тачев докладните са изпратени само по електорнната поща, защото според правилника за работа на ОбС, който е стария правилник, това е единственият начин за предоставянето им на общинска администрация. Дори и това е било спънка за него, тъй мастилото в тонера му е свършило и чакал от 3 седмици да му се достави нов. Не е е била с печат и подпис само поканата за предстоящата сесия, но всички докладни до една са изпратени с печат и изходящи номера. Главният секретар Мариана Стефанова веднага парира тези негови твърдения, като обясни, а за това имало и официални документи, че наТачев още при първата заявка веднага му е предоставен чисто нов копирен апарат с 3 функции за печатане, а това, че мастилото му е свършило, то той е трябвало да си пусне заявка, която ще бъде изпълнена. До този момент такава нямало заведена. 

След като Тачев проведе няколко разговора по телефона, бе решено сесията да се отложи с 1 час и бе разлепена негова обява с печат и подпис на някалко сгради на центъра, че сесията се отлага и ще се състои в кабинета му. През това време кметът реши да осигури все пак друго помещение и пусна отопление в залата на 4-ия етаж, в която през зимните месеци се провеждат заседанията на ОбС, а също така издаде заповед протоколист на днешното заседание да бъде служител от администрацията.

След като сесията започна ОбС председателят Стефан Тачев обяви, че никой не му е осигурена протоколистка от администрацията и за такава бе определена общинската съветничка Анелия Георгиева, а заместникът му Гергана Виделова започна да прави и запис на личния си телефон. Разбрал за това негово решение, кметът Крум Маринов обяви, че това е абсолютно нарушение на закона и правилника за работа на местния парламент, защото общински съветник няма право да бъде протоколист. В заключение Крум Маринов обяви, че ще сезира областния управител за извършваните от Стефан Тачев нарушения, защото той като председател на Общинския съвет не изпълнява съвестно работата си и извръшва закононарушения. 

От своя страна Стефан Тачев обясни, че вече се е консултирал с областния управител и той му е наредил да започва спокойно сесията там, където я е насрочил и да действат. На днешната сесия не бе разгледана единствено докладната на кмета, защото той не дойде на сесията. Всички останали бяха гласувани и ще бъдат изпратени за одобрение на областна администрация. В следващите 14 дни областният управител и неговите юристи ще се произнесат легитимна или не е била днешната сесия. 

 На днешната сесия дойде и един от противниците на решението на ОбС-Бобошево за увеличаване на заплатите Венцислав Караджов. Сега той попита как се стигна до ситуацията да няма къде да се проведе сесията:

 

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети