Паразити от мръсна вода са разболели шестима души в областта за седмица

DenNews.bg
20.12.2019
размер на текста:

Шестима души от област Кюстендил са се разболели от паразити, живеещи и разпространяващи се предимно в застояла и мръсна вода. Това показва седмичната справка на Регионалната здравна инспекция-Кюстендил.
При четирима души е потвърдена ламблиоза, а при двама-хименолепидоза.
Ламблията е микроскопичен едноклетъчен паразит, живеещ в канализацията и във водни басейни със застояла вода. Начинът на инфекция е фекално-орален, а основният път за предаване е вода. Цистите, изолирани от външната среда с изпражнения на хора и животни, запазват жизнеспособността си във водни тела в продължение на няколко месеца. Паразитът е много упорит и може да издържи както замръзване, така и нагряване до 50 градуса по Целзий, но умира при варене.
Можете да се заразите, когато използвате непреварена вода от чешмата, когато миете зеленчуци и плодове.
Хименолепидоза или плъховата тения се характеризира с нарушения в храносмилателната система и има хронично протичане. Причинител на заболяването е "тения джудже".
Инвазията с плъхова тения е контактно-битова антропозооноза. Основен източник на инвазията е опаразитеният човек.
Механизмът на заразяване е фекално-орален, а фактори за предаване на инвазията са замърсени хранителни продукти, ръце, вода, прах.
Заболяването се среща предимно сред градското население, като основно боледуват деца във възрастта 3-14 години. Инкубационният период е приблизително две седмици.

През последната седмица има покачване на броя на болните от грип и остри респираторни заболявания в областта. Заболяемостта е 63 на 10 000 души, спрямо 41 през предходната седмица. Стойностите са обичайни за сезона.
16 случая на варицела са регистрирани са последната седмица, един човек е хоспитализиран с туберкулоза, петима са прекарали ентероколит. Три са регистрираните случаи на хепатит А.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети