Иван Гешев официално встъпи в длъжност като главен прокурор

DenNews.bg
18.12.2019
размер на текста:

Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев тържествено положи клетва, с което официално встъпи в новата си длъжност.
В зала „Тържествена“ на съдебната палата официалната церемония уважиха председателят на парламента Цвета Караянчева, министрите на правосъдието и вътрешните работи Данаил Кирилов и Младен Маринов, представители на политическото и професионалното ръководство на МВР, членове на ВСС, висши магистрати, политици и представители на академичната общност.
Новият ръководител на държавното обвинение положи клетва пред оригиналния екземпляр на Българската Конституция, който се съхранява в Народното събрание. Актът за встъпването му двлъжност е подписан от тримата му заместници. От днес започва да тече неговият 7-годишен мандат.
Гешев зае поста предсрочно, след като предшественикът му Сотир Цацаров подаде оставка месец преди да изтече мандатът му, за да поеме ръководството на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).
По-късно през деня на Иван Гешев му предстои за първи път да председателства и заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Припомняме, че хиляди граждани в продължение на месеци протестираха срещу назначаването на Гешев за главен прокурор, а президентът Румен Радев върна с указ първото решение на ВСС за избора му.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети