6 от 77 проби от горива са с отклонения на показателите за качество

DenNews.bg
18.12.2019
размер на текста:

51 обекта са проверени до момента в рамките на кампанията за контрол на горивата, които се предлагат на пазара. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ Димка Иванова, директор на Дирекция "Контрол на горивата към Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. От тези обекти са взети 77 проби, 6 от тях с несъответствия с изискванията за качество.
„Бяха взети проби от течни горива - автомобилен бензин, гориво за дизелови двигатели, както и гориво за извънпътна техника и трактори. Най-честите отклонения от изискванията за качество - това е при горивото за дизелови двигатели - пламна температура, а при автомобилния бензин - дестилационни характеристики“< обясни Иванова.
Тя определи горивата в България като качествени, но се появяват и отклонения, които могат да се проявят при неправилно съхранение и транспорт.
4.3% са потвърдени проби за некачествено съдържание, каза Димка Иванова.
Инж. Георги Илиев коментира последствията за автомобилите от некачественото гориво. Той каза , че липсва регламент за реалното съдържание на пропан-бутана. Съдържанието на пропан към бутан трябва да бъде 40/60 принципно, в България се ползва 60/40, което води до масови оплаквания от клиенти през зимата. Има и голямо съдържание на сяра в пропан-бутана, което е пагубно за инжекторите.
Само през декември са иззети около 14 000 литра гориво с несъответствие към изискванията за качество. Експертите съветват да пазим касовата бележка от последно зареждане, за да можем да търсим обезщетение от търговеца.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети