Медици пренощуваха в палатки пред Министерски съвет, искат среща с Борисов

DenNews.bg
16.12.2019
размер на текста:

Протестиращи медици прекараха цяла нощ пред сградата на Министерски съвет, където бе формиран палатков лагер. Участниците в започналия вчера протест на медицински специалисти настояват за по-добри условия на труд и заплащане.
По думите на Мая Илиева, лидер на Синдиката на медицинските специалисти, през нощта на място са останали около 15 души.
Желанието на протестиращите медици е да бъдат приети днес от министър-председателя Бойко Борисов.
"И ще стоим тук, докато г-н Борисов ни приеме. Дано да има смелостта да се срещне с едни врякащи жени", подчерта Мая Илиева пред БНР и предупреди, че са търпеливи и ще чакат.
"Дано да успеем да се срещнем с г-н Борисов. Имаме една заложена точка в исканията си и това е КТД (колективен трудов договор - б.р.) да бъде задължителен за всички. Това КТД наистина е договорка и работодателят е длъжен да договаря, но той не е длъжен да го подпише. Аз лично съм договаряла КТД 6 години, смених 3-ма директори и нито един от тях не го подписа. Ако КТД не стане задължителен, няма да има същия ефект, на който се залага. В България проблемите се решават еднолично, само когато той нареди, тогава нещата се случват. В останалите случаи се правят, че проблеми няма и хората, каквото и да правят, не ги забелязват", коментира Мая Илиева.
Тя бе категорична, че не вярват на никого, а не само на здравния министър Кирил Ананиев.

"До момента за 10 месеца нищо не се е променило. Дори това, което се говори - за договорки в НРД (Национален рамков договор - б.р.), все още не е разписано", разкри тя.
Илиева обясни, че в някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така, по думите ѝ, на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения.
"Нещата вече с главоломна сила се рушат. Няма какво да губим", подчерта още Мая Илиева.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети