Без дебат ВСС освободи Цацаров като главен прокурор, за да заеме новия си пост

DenNews.bg
12.12.2019
размер на текста:

Без дебат и с пълно мнозинство от 20 на 0 гласа пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) одобри предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор Сотир Цацаров.
Той депозира оставката си месец преди мандатът му да изтече официално, за да може да заеме новия си пост – председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).
Цацаров обаче остава главен прокурор в оставка, докато Държавен вестник не публикува указа на президента за неговото освобождаване.
Така предсрочно в длъжност ще встъпи и новоизбраният ръководител на държавното обвинение – Иван Гешев.
Оставката на Сотир Цацаров бе последна точка в днешния дневен ред на съдебните кадровици, но по молба на правосъдния министър Данаил Кирилов тя бе изтеглена като първа. Кирилов аргументира предложението със служебен ангажимент, заради който трябва да напусне заседанието след нейното гласуване.
Самият Цацаров не присъства на заседанието. По време на гласуването го нямаше и неговия чест опонент – председателят на ВКС Лозан Панов, който след като точката бе гласувана, влезе в залата.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети