Великобритания избира съдбата си днес

DenNews.bg
12.12.2019
размер на текста:

46 милиона гласоподавателите ще решат съдбата на Великобритания днес. Страната гласува на извънредни парламентарни избори, чиито изход е най-важен за процедурата по напускане на Великобритания от Европейския съюз. Това са третите парламентарни избори за последните четири години.
Дотук се стигна след като премиерът Борис Джонсън не успя да прокара неговата стратегия за Брекзит. Сега той се надява да спечели мнозинство, което да му позволи да преодолее безизходицата след референдума от 2016 г.
Последните проучвания дават преднина на Консервативната партия на Джонсън. Не е ясно обаче дали местата, които тя ще получи, ще бъдат достатъчни за финализиране на сделката с ЕС.
„Искам само да ви кажа, че не съм дошъл тук да доставям мляко или да се крия в хладилник. Тук съм с послание на надежда за тази страна. Работата ми като лидер на опозицията е да задавам въпроси. Затова питам - къде са тези обещани 40 нови болници? Няколко дни по-късно отново питам и 40-те болници станаха 20. След няколко дни вече станаха 6, а след това - финансиране за разглеждане на възможността за изграждане на шест болници. Т.е. абсолютно нищо”, заяви лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин.
„Нека да станем въглеродно неутрални до 2050 г., нека станем и независими от Джереми Корбин към Коледа. Ние можем да го направим, можем! Нека да осъществим Брекзит и да понесем тази невероятна страна заедно напред!”, коментира премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети