Кметът на Перник иска облекчен воден режим по празниците

DenNews.bg
11.12.2019
размер на текста:

26 000 десетлитрови бутилки минерална вода са отпуснати на Перник от Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", съобщи общинският пресцентър. Първите камиони с вода вече са пристигнали в града. Водата ще се разпределя към детски градини, училища, болници и институции. Общинската управа ще направи организация за раздаването на част от водата и на нуждаещи се граждани.
Припомняме, че помощта бе поискана преди две седмици от кмета на Перник Станислав Владимиров.

От утре в Перник ще бъде въведен нов режим на водата, съобщи БНТ.
На среща в МРРБ вчера стана ясно, че част от селищата в района ще имат вода от 16.00 до 22.00 часа, а в други водоподаването ще е през ден.
Кметът на града Станислав Владимиров определи предложението на ресорния министър Петя Аврамова като "много болезнено". Той поясни, че вариантът все още не е окончателен и ще вземе решение след съгласуване с всички институции.
Градоначалникът ще предложи на ВиК дружеството специално за празниците режимът да не е толкова строг.
Пред bTV Владимиров обясни, че единственото предложение за справяне с водната криза в града от страна на МРРБ е било по-строгият режим. Той обаче не смята, че така ще се спести вода. По негови думи бездействието на регионалното министерство ставало хронично.
"Още септември месец от трибуната на парламента попитах: "Как се управлява ВиК дружеството в Перник и яз. "Студена". Тогава отговор не получих. Ние сме на скрит воден режим близо година заради лошо управление", негодува той.

Той изрази надежда, че прокуратурата ще открие кой е отговорен за ситуацията.
Градоначалникът обясни, че вчера му е съобщено, че в яз. "Студена" има малко над 4,3 млн. кубика вода, но не е получил отговор кога ще бъде достигнат мъртвият обем на водоизточника.
Единствената воля за решаване на проблема е от страна на премиера и при никой друг надолу по веригата, категоричен бе той.
Според Владимиров водоснабдяване от яз. "Искър" може да реши проблема за перничани в дългосрочен план, тъй като обемът на този язовир е 25 пъти по-голям от този на яз. "Студена".
Владимиров заяви, че безбройните аварии на територията на общината продължават, както и сигналите от перничани. ВиК дружеството обаче не благоволило да си разкрие денонощен телефон.
По думи на кмета отокът на язовир "Студена" е много по-голям. Имало един малък период от около седмица, в който притокът е бил по-голям. От тогава се харчат десет пъти повече вода от прихода.
Припомняме, че водният режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември и до този момент водоподаване имаше за часове сутрин и вечер. Това доведе обаче до много аварии. Кризата струваше отстраняването на шефа на ВиК дружеството и на областния управител Ирена Соколова.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети