Ротаракт клуб Дупница организира за четвърта поредна година кръводарителска кампания

DenNews.bg
08.11.2019
размер на текста:

 Ротаракт луб Дупница организира за четвърта поредна година Кръводарителска кампания  под надслов "В кръвта ти е да спасяваш животи" =

Ето какъв призив отправят чрез нас към жителите на Дупница:

 

Каним Ви да се превърнете в #герой и да дарите живот на трима човека като кръводарите на 12 и 13 ноември в сградата на Община Дупница от 09:30 до 15:00 часа. Вярваме, че Вие сте вдъхновител сред Вашите приятели, съседи и колеги и можете да им разкажете за важността от редовно кръводаряване и да ги приканите да извършите този най-чист хуманен акт заедно.

 

Можете да следите и да задавате своите въпроси и в нашето Фейсбук събитие тук: https://facebook.com/events/2606468122934160/?ti=icl

 

Ето и нещата, които всеки кръводарител трябва да знае преди да дари кръв:

❤️ Кой може да кръводари?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години.

 

❤️ Как става кръводаряването?

1. Ще попълниш въпросник, който ще позволи на лекаря да се ориентира за твоето здравословно състояние.

2. Лекарят ще проведе с теб личен разговор и преглед, за да се доуточни наличието на противопоказания за кръводаряване.

3. Ще ти вземат няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвната група и хемоглобина. Ако нивото му е под определена норма, кръводаряването не се разрешава.

4. Ще дариш между 405 и 450 мл кръв. Събирането се осъществява в специални системи за еднократна употреба.

5. Ще получиш подкрепителна закуска.

 

Ако по време на кръводаряването се почувстваш зле, процесът се преустановява. В този случай дарената кръв не се изхвърля, а се използва за производство на кръвни продукти.

 

Цялата процедура трае до 20 минути.

 

❤️ Вредно ли е кръводаряването?

Кръводаряването не вреди! Нещо повече - то е полезно, тъй като стимулира процеса на кръвотворене в организма и увеличава защитните му сили. Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването, са за еднократна употреба и не съществува риск за дарителя.

 

❤️ За колко време се възстановява кръвта?

Количеството кръв се възстановява за едно денонощие. Качествено кръвта се възстановява за 3-4 седмици.

 

❤️ Важно!

1. Минималният срок между две кръводарявания е 60 дни. Ако си жена имаш възможност да кръводариш 4 пъти в годината, ако си мъж - 5 пъти.

2. След кръводаряването получаваш бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък, а при изрично изразено желание - резултатите от направените изследвания на кръвта за СПИН, хепатит B и C, сифилис и кръвна група с помощта на цифров код на www.ncth.bg

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети