Върховният съд на Индия забрани горенето на стърнища

DenNews.bg
05.11.2019
размер на текста:

 Върховният съд на Индия нареди да се прекрати горенето на стърнища около Делхи, което е една от основните причини за смъртоносния смог в метрополиса от 20 милиона души, информира АФП.

Съдът мотивира решението си с това, че жителите на столицата "губят ценни години" от живота си, като добави, че "умират хора, това не може да се случва в цивилизована държава".хРешението е взето след петиции, внесени от активисти.

Върховните съдии наредиха незабавно да се прекрати практиката на фермерите да горят стърнища в щатите около столицата. Горенето на стърнища в страната е незаконно, но много фермери заявяват, че нямат избор. Съдиите предупредиха, че цялата администрация и полицията ще бъде отговорна, ако практиката продължи.

В неделя замърсяването на въздуха в столицата достигна до 1000 микрограма на кубичен метър въздух - най-голямото замърсяване от три години. Според препоръките на Световната здравна организация безопасният максимум е само 25.

Индийските власти отклониха полети, а в болниците са приели пациенти с респираторни оплаквания.

В края на миналата седмица Делхи временно забрани строителната дейност, а училищата са затворени до сряда.

Вчера властите въведоха ротационна система за намаляване на трафика.

Главният министър на Делхи Арвинд Кеджривал, който нарича града "газова камера", обяви, че първия ден от прилагането на схемата е успешен, тъй като трафикът е бил намален с 1,5 милиона автомобила. 2000 доброволци и повече от 456 полицаи бяха разположени по пътищата. Те са глобили с 4000 рупии (56 долара) 259 нарушители.

Вярва се, че близо половината от замърсяването е в резултат на горенето на стърнища.

14 от 15-те най-замърсени градове в света са в Индия, където един милион души умират от преждевременна смърт всяка година вследствие на смога

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети