Скандал с приватизационна сделка лъсна на първата редовна сесия в Дупница

DenNews.bg
29.11.2019
размер на текста:

Скандал около приватизационната сделка по продажба на бензиностанция Брадърс в Дупница лъсна по време на първата редовна сесия на Общинския съвет. Днес трябваше да се гласува избора на определения от комисията победител- фирма "Никстар", която стопанисва няколко бензиностанции в града и региона. Вергил Кацов от Народен съюз обаче попита дали по време на провеждането на процедурата на един от кандидатите не му е била дадена възможност да отстранява нередности и това да е повлияло изхода на приватизационната сделка. Кацов попита също дали това е станало след отворянето на пликовете с офертите. Един от участниците в комисията Станислав Павлов от БСП обяви, че е бил подведен от юриста в комисията Йонко Гергов и така е дал своя положителен вот с оцинката си за един от участниците. Гергов обясни, че наистина се е наложило да се извърши корекция от страна на фирма Никстар, но това е било защото в офертата в графата за осигуряване на работни места в една от точките е било посочено, че те ще бъдат минимум 10, а в друга- минимум 5. Именно това е довело да настояване от страна на комисията тази нередност да бъде уточнена от участника и съответно коригирана. Архитект Асен Пилев от ГЕРБ пък обясни, че определяща е била цената на победителя, който предлага да купи обекта от 1 дка за сумата от 160 000 лева, докато другият участник фирма "Плам и синове "е предложил 90 000 лева. Спорът обаче се разгорещи още повече, когато Станислав Павлов обяви, че членове на комисията са били привиквани от заместник-кмета Олга Китанова, за да дадат повече точки за спечелилия конкурса. За да не бъдат оповестявани повече позорни факти около конкурса, д-р Соколов предложи журналистите и гражданите да бъдат изведени от залата и за време от около 5 минути заседанието да мине в режим на закрито и членовете на комисията и съветниците да се разберат какво точно било станало и кой е сбъркал и кой е бил подведен по време на процедурата по приватизационната сделка. Председателят на ОбС Костадин Костадинов обърна внимание на факта, че трябва да се проведе ново заседание и не д-р Соколов е този, който може да отправя предложения за провеждането им. Възмущението си от объркването на членовете на комисията изрази е кметът Методи Чимев, но споровете в залата на спряха с взаимни нападки и обвинения. В крайна сметка докладната бе гласувана, но според опозицията в местния парламент тя ще отпадне в съда като незаконосъобразна.

Община Дупница обяви процедура по продажба на бившата бензиностанция „Брадърс" в района на Горна махала. Теренът е с площ 1 070 кв.м. в едно със сградите. Процедурата се състоя чрез провеждане на публично оповестен конкурс на един етап.

Минималната конкурсна цена бе определена в размер на 88 183 лв. /осемдесет и осем хиляди сто осемдесет и три лева/ без ДДС.

Самият конкурс се проведе в Кръглата зала на Община Дупница, в Кръглата зала на 03.10.2019 год. от 14.00 ч. По-късно стана ясно, че са се явили двама кандидати на приватизационната процедура. Участниците представиха своите виждания по критериите придружени с цена, като новосформирания Общински съвет ще бъде този, който ще разгледа предложените условия и вземе окончателното решение. Теренът е с площ 1 070 кв.м. в едно със сградите. Протоколът от процедурата е внесен в деловодството на Общински съвет.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети