Искат постоянен арест за психиатърката, източила половин милион лева от НЗОК

DenNews.bg
29.11.2019
размер на текста:

Окръжната прокуратура в Пловдив ще поиска най-тежката мярка "задържане под стража" за психиатърката, която е заподозряна в източването на половин милион лева от Здравната каса.
Лекарката e поставяла фиктивни диагнози за параноидна шизофрения, с помощта на фалшиви документи повече от година изписвала медикаментите, които се плащат от касата. Една ампула от лекарствата струва между 700 и 900 лв. Лекарката ги продавала на черно срещу 300 лева.
Престъпната схема е действала от началото на 2017-та до август 2018 година.
Служители на Икономическа полиция и ДАНС са претърсили адреси в Пловдив, Кричим, Първомай и селата Фотиново и Кърнаре, където са открити медицински протоколи и заготовки на печати на Здравната каса.
Според наблюдаващия прокурор за подобно престъпление Законът предвижда от 1 до 8 години лишаване от свобода и конфискуване на имуществото.
"Една от версиите, говоря абсолютно примерно, тъй като говоря за версии за дело, по което разследването е на една седмица. Една от версиите е, че недобросъвестни лекари грубо казано са лъжели пациентите си, че ще им го инжектират срещу пари и са ги продавали на пациентите тези лекарства. Може да има и пациенти, които не желаят да влизат в процедурата с НЗОК, просто защото желаят анонимност. Едва ли на всеки е приятно да знаят за него, че страда от това заболяване", заяви Атанас Илиев, зам.-районен прокурор
"Възползвайки се от тази схема и от това, че лекарствата са скъпоструващи, лекар психиатър създава едни фиктивни диагнози на лица с такова заболяване - пароидна шизофрения, след което създавайки документи с невярно съдържание или неистински документи, фактически накрая се снабдяват с тези лекарства, които те продават и по този начин сме установили към настоящия момент. че НЗОК е ощетена с близо половин милион", пък каза Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив.
На този етап прокуратурата в Пловдив е събрала достатъчно доказателства, за да повдигне обвинения на д-р Инна Бончева. Разследването е в много начален етап, обясниха прокурорите.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети