Тревога в Гърция: Уж изчезнала зараза може би е убила 8-годишно дете

DenNews.bg
29.11.2019
размер на текста:

Медицинските власти в Гърция предупреждават за повишен риск от разпространение на дифтерит, след като лабораторни тестове разкриха, че смъртта на 8-годишно момче в интензивното отделение на Атинската детска болница вероятно е причинена от дифтерия. Това е заболяване, което се смята за напълно изкоренено в Гърция преди почти три десетилетия, посочва БГНЕС. Гръцките власти сега чакат резултати от Агенцията за обществено здраве на Обединеното кралство, които ще потвърдят дали причината наистина е била дифтерия.
Според съобщението на болницата по-рано тази седмица, момчето е починало от остра респираторна инфекция, белодробна хипертония и белодробен оток. То е прието по спешност в болница на 22 ноември със симптоми на остър ларингит и тежък респираторен дистрес, а влошеното му състояние подтикна лекарите да го настанят в отделението за интензивно лечение. Въпреки първоначалните съобщения, че детето е ваксинирано само частично срещу дифтерит, източници от Националната здравна организация на Гърция (EODY) потвърдиха пред "Катимерини", че е получило всичките пет необходими инжекции. 8-годишното момче е било отглеждано в приемно семейство от три години.
Дифтерията е силно заразна болест. Разпространява се при пряк физически контакт или по въздушно-капков път. До 20 век е била широко разпространена, но след това е почти премахната в развитите държави.
В България ваксината ДТК (произнася се „дифт-тет-кок“ от дифтерия-тетанус-коклюш) е включена в задължителния имунизационен календар.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети