КТ „Подкрепа“ излиза на национален протест днес

DenNews.bg
27.11.2019
размер на текста:

КТ "Подкрепа" излиза на национален протестен митинг-шествие под надслов "Болните работници не са престъпници!" днес, 27 ноември. Основните искания на протестиращите са работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните; да изплащат 100% от трудовото възнаграждение през този период (понастоящем е едва 70%, като от тях се удържат осигуровки и данъци); отпадане на данъка върху минималната работна заплата; спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки; ограничаване на извънредния труд; прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства, съобщиха от синдиката.
Протестното шествие ще започне от пл. "Княз Александър I" и ще продължи по бул. "Цар Освободител" до пл. "Народно събрание", където протестиращите ще внесат протестна декларация. След това шествието ще продължи по бул. "Васил Левски" и бул. "Княз Ал. Дондуков" до ул. "Тракия" №15, след което обратно по бул. "Княз Ал. Дондуков" до пл. "Независимост".
"Не ми се коментира защо само КТ "Подкрепа", каза пред БНТ председателят на синдиката Димитър Манолов във връзка с отсъствието на КНСБ от протеста. Според него, и работодателите не били "на един акъл", поне една работодателска организация не е съгласна 1 ден да не се плаща. Манолов добави и, че работодателите почнали "кретенски" разговора за болничните и всъщност искали НОИ да поеме и първите 3 дни, но заговорили с безумни предложения първите 3 дни да не се плащат изобщо, което подсказвало и какви ни били работодателите всъщност и защо бизнесът е на такова дередже.
На 27 ноември от 10:00 до 11:00 часа в 35 Дирекции Социално подпомагане в цялата страна ще се проведе едночасова предупредителна стачка с основно искане за 40% базово увеличение на основната работна заплата на социалните работници и служители. Стачката е организирана от Националния синдикат на административните служители към КТ "Подкрепа".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети