Минимален шанс за пренареждане на ОбС-Дупница, само 5 са спорните гласове, открити от съда

DenNews.bg
26.11.2019
размер на текста:

Минимален е шансът да се стигне до пренареждане на Общински съвет-Дупница. Само 5 са спорните бюлетини, които съдът откри по време на повторното броене на гласовете за общински съветници.
Припомняме, че делото в Административен съд-Кюстендил бе образувано по жалби на Спас Андреев от СДС и Йонко Гергов от Партия на зелените. Андреев искаше отварянето на урните от 3 секции, а Гергов на 14, но съдът разпореди да бъдат повторно преброени само бюлетините от секция №35.

Пет от общо 80-те недействителни бюлетини от секцията са оспорени по време на броенето на днешното съдебно заседание, тъй като по тях не е имало никакви излишни символи, зачертвания и зацапвания, а вотът е бил ясно и еднозначно отбелязан.
Любопитното е, че секция №35 бе броена от Общинската избирателна комисия още в нощта на изборите заради съмнения за нередности, допуснати от СИК. Днес се оказа, че нередности са останали и след броенето от страна на ОИК. Но всъщност дали бюлетините са грешно преброени и обявени за недействителни ще прецени съдия Галина Стойчева. Тя ще се произнесе с решение в 7-дневен срок.
На база съдебното решение жабопотаделите Гергов и Андреев може да обжалват пред Върховния административен съд.
Припомняме, че само три гласа не достигнаха на Партия на зелените да получи два, а не сегашния един мандат в ОбС.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети