14 са вече жертвите на силното земетресение в Албания

DenNews.bg
26.11.2019
размер на текста:

14 са вече жертвите на силното земетресение, ударило тази сутрин Албания. Няколко души все още се водят безследно изчезнали, а стотици са ранени.
Земетресението с магнитуд 6,4 бе с приблизителна дълбочина от 20 километра според Геологическата служба на САЩ.
Епицентърът беше в пристанищния град Дуръс.
Службата на албанския премиер Еди Рама преразгледа броя на смъртните случаи няколко пъти. Най-малко четири жертви са загинали в Дуръс. Други двама са загинали в Тумане, един човек е загинал, след като скочил в паниката от сграда в Курбин, а една жертва е загинала, докато шофира по силно повреден път в Леже.
Рама каза, че близките страни, включително Италия и Гърция, подпомагат Албания в операцията по възстановяване, докато други европейски лидери също са предложили своята помощ.
Училищата са затворени в три града - Дурес, Леже и Тирана.
Министърът на отбраната Олта Джачка увери, че албанската армия е "на крак" за преодоляване на последиците от силния трус.
Министерството на здравеопазването по-рано потвърди, че най-малко 325 души са ранени при труса.

България е готова да окаже незабавна помощ при спасителните дейности след земетресението в Албания. Това съобщи пред журналисти в град Елена министърът на вътрешните работи Младен Маринов и уточни, че разпореждането е на премиера Бойко Борисов.
Маринов е разговарял с министъра на вътрешните работи на Албания и е заявил готовност при нужда от албанска страна да бъдат изпратени екипи за търсене и спасяване на хора, следови кучета, техника и медицински екипи.
С организацията е натоварен главен комисар Николай Николов. Маринов посочи, че към момента няма информация за пострадали българи в района на земетресението в Албания.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети