Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

DenNews.bg
26.11.2019
размер на текста:

 Президентът Румен Радев е подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. На срещата с него обаче е изразил своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата прокуратура. Президентът обяви още, че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията.

Ето какво каза президентът след подписване на указа:

 

В началото на месеца върнах решението на ВСС за главен прокурор и подчертах, че начинът на провеждане на този избор, трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее. Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите.
Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал.
Днес подписах указ за назначаване на господин Иван Гешев за главен прокурор. Преди това го поканих за среща в президентството. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона. Без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта.
Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за "Апартаментгейт", за БАБХ и мобилните инсенератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други, за грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор.
Искам да подчертая - не селективно посочване, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор, ще сбъдне очакванията на българите за законност и справедливост.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети