Дупничанинът Теодор Ушев отново е номиниран за Оскар, този път за късометражния филм "Физика на тъгата"

DenNews.bg
24.11.2019
размер на текста:

Теодор Ушев, Петя Златева и Милко Лазаров са тримата българи в дългия списък с претенденти за наградите "Оскар" на Филмовата академия в САЩ.

"Физика на тъгата" на наследника на стария дупнишки род Ушеви- Теодор Ушев по мотиви от романа на Георги Господинов е сред 90-те късометражни анимации, които се борят за "Оскар". Филмът е продуциран на Канадския филмов борд.

От всичките 90 в анкета с участието на най-изявените директори на фестивали и кинокритици "Физика на тъгата" попадна сред трите заглавия, които събраха най-много гласове и са с най-големи шансове.

 

Носталгията и неслучилите се мечти на едно поколение са основната тема на филма. Премиерата на анимацията беше на фестивала в Торонто, а миналата седмица той пожъна успех и пред българската публика.

Теодор Ушев бе номиниран и през 2017-а година за късометражния филм "Сляпата вайша"

 

В същата категория се състезава и анимацията "Задачи за деня" на Петя Златева. Анимацията е определена като красиво и тъжно пресъздаване на самотата в привидно нормалния ден. Режисьорката е част от "Компот колектив", които събира едни от най-талантливите и изявени по света български аниматори.

"Ага" на режисьора Милко Лазаров е българското предложение в категорията, която вместо чуждоезичен, вече ще се казва международен игрален филм. В нея тази година се състезават 93 страни, което е рекорд.

Метафората за последното семейство и нарушената хармония превръщат в универсална история филма, който беше представен в конкурсната програма на "Берлинале". Заглавието спечели близо 40 награди на фестивали по целия свят. "Ага" е корподукция на БНТ.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети