Протест иска оставки заради убийството на Дафне Галиция

DenNews.bg
21.11.2019
размер на текста:

Стотици хора се събраха пред сградата на парламента в Малта вчера, настоявайки за оставки, след като известен бизнесмен беше арестуван във връзка с убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция.
Протестиращите скандираха "мафия, мафия", Те настояват за справедливост. Държейки снимката на убитата журналистка хората поискаха оставката на министър-председателя на страната Джоузеф Маскат.докато депутатите от управляващата Лейбъристка партия бяха изведени с полицейска охрана от сградата.
Според очевидци полицайка е била ранена, докато се опитвала да накара демонстранти да се отдръпнат, за да бъдат пропуснати коли на депутати.
Импровизираният протест се проведе, след като малтийският бизнесмен Йорген Фенех беше арестуван вчера, като това може да се окаже повратен момент в разследването на убийството на разследващата журналистка, която загина на 17 октомври 2017 г. след избухването на бомба, заложена под колата ѝ.
Фенек е директор на консорциума, който през 2013 г. спечелил обявен от малтийското правителство търг за построяване на топлоцентрала, работеща с газ. Миналата година стана ясно, че той е собственик на тайната офшорна компания "17 Блек" (17 Black), свързана с министъра на туризма Конрад Мици и с Кийт Скембри, началника на канцеларията на премиера Джоузеф Мускат. И двамата отрекоха да са получавали плащания от тази компания.
Каруана Галиция е писала за "17 Блек" няколко месеца преди да бъде взривена в колата си.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети