Две прокуратури ще търсят виновните за водния режим в Перник

DenNews.bg
21.11.2019
размер на текста:

Окръжната прокуратура в Перник започна проверка във връзка с водната криза и въведения воден режим в града и 10 населени места от общината.
Чрез Върховна административна прокуратура е изискана информация от МОСВ и МРРБ, за да се установят причините и евентуално виновните за проблемите с водоснабдяването, съобщава БНР.
Проверка извършва и Районната прокуратура в Перник. Проверяват действията или бездействието на "ВиК-Перник" и местната администрация съобразно задълженията им по Закона за водите. Това разделение е наложително с оглед големия обем работа и информация, която следва да се събере и анализира, съобщиха от прокуратурата.
Прокуратурата се е самосезирала още преди кметът на Перник Станислав Владимиров да внесе сигнал, който ще бъде присъединен към вече започналата проверка, уточняват от обвинението. Междувременно, депутатите изслушаха министърът на околната среда и водите Нено Димов и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по повод водния режим и започналите протести.
Димов обясни, че с реализацията на проект за водна инфраструктура в Перник ще се намалят загубите на вода с 2.8 млн. куб. метра. "През 2018-2019 г. язовир "Студена" не е работил на енергиен режим. Той е преработвал само количества, които са предоставяни само за питейно-битово водоснабдяване. Месечно в графика за използване на водите от язовирите единственият язовир е "Студена", за който са поставят условия за осигуряване на минимален допустим поток от реката само след осигуряване на водата за питейно-битово водоснабдяване", посочи министърът. Той обясни, че максимално е ограничено ползването на вода за други цели, като допълни, че през август тази година между МОСВ и ВиК-Перник е подписан договор за изграждане на водна инфраструктура. "С изменението не месечния график е преустановено подаването на вода в язовирите за промишлено снабдяване", посочи още министърът.
„Ще дам обобщена информация по отношение на водната криза в Община Перник", заяви от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той разкри, че е разбрал от медиите, че не само в община Перник, а и в други райони, в които в момента има нарушен режим. Нанков посочи, че ВиК Перник е предоставило балансите на водните количества в тялото на язовир "Студена". Заместник-министърът поясни, че язовирът е държавна собственост. Обеми от язовир "Долна Диканя" биха могли да бъдат прелети в язовир "Студена". Той посочи, че обемът на язовира е 2, 7 млн. куб. метра и те биха могли да бъдат прелети към "Студена". "Има проблема по-скоро в случая, че водата не е годна за пиене, съгласно пробите, които излязоха от ВиК - Перник. Чакаме в понеделник да излязат от "Софийска вода" ЕООД. Този източник, който кметът предложи, трудно ще бъде въведен в експлоатация и реализиран", заяви още Нанков.
"Шокирани сме от факта, че заместник-министър тук каза, че е разбрал от медиите, че освен в Перник и в други градове има режим. Това изречение казва всичко и потвърждава вчерашните ни думи за безхаберие и безсилие." Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група след изслушването на министрите. "Областният управител на Перник вчера чак на третата година от управлението според заместник-министъра била разбрала, че има правомощия и задължения по въпроса със снабдяването на вода в Перник. Това казва всичко какви хора назначавате", посочи Нинова. Тя обърна вниманиe, че управляващите са прехвърлили вината на ВиК операторите, на кметовете. "Вчера г-н Нанков си позволихте да обвините националната криза с водите кмет на БСП. Щях да ви питам вчера кметът на Перник чий беше. Кметът на Шумен какъв е? А на Ловеч? Поне в тази огромна национална криза да не подхождате така. Няма никакво значение какъв е кметът", посочи още Нинова.

Вчера стана ясно, че МРРБ ще уволни директорът на ВиК Перник, който за момента се сочи като основен виновник за водната криза в града. източник: acualno.com

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети