И Община Бобов дол се включи в съдебната битка срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

DenNews.bg
21.11.2019
размер на текста:

И Община Бобов дол се включи в съдебната битка срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“.
Делото в Административен съд-Кюстендил бе заведено от сдружение „За Земята-достъп до правосъдие“ и от името на 99 граждани на Дупница, Големо село и община Бобов, които се присъединиха към процеса като заинтересована страна.
Кметът на Бобов дол Елза Величкова спази дадената дума, че ще поиска включването на Общината като заинтересована страна.
На второто заседание по делото това искане бе отправено и бе допуснато от съдията по делото Иван Демиревски.
Съдът прие и приложи по делото като доказателства документи, изпратени от Регионална инспекция по околна следа и води – Перник, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и Изпълнителна агенция по околна среда.
Делото бе отложено за месец януари заради постъпило изрично заявление от вещото лице за удължаване на срока за изготвяне на назначената съдебно-техническа експертиза. Тази експертиза трябва да установи дали ТЕЦ "Бобов дол" има условия за горене на отпадъци.

 

Припомняме, че екологичните сдружения и гражданите настояват да бъде отменено комплексното разрешително, издадено от Изпълнителна агенция по околна среда, даващо право на теца да гори отпадъци, без да се сочи какви по вид отпадъци. Ако съдът отмени новото разрешително, централата ще продължи да работи със старото разрешително, позволяващо горене само на въглища. Т.е. абсолютно неверни са твърденията, че екологичните организации и противниците на горенето на отпадъци искат и биха могли да закрият работата на ТЕЦ "Бобов дол".

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети