Лекарите категорични, че за починалото 3-годишно дете е направено всичко възможно

DenNews.bg
21.11.2019
размер на текста:

Първите изследвания на 3-годишното момченце, което почина в София, не са показали, че има има тежка пневмония и умира.
"Абсолютно единодушно всички членове на комисията стихнахме до извода, че за това дете е направено всичко, което би направил всеки един от нас", заяви пред bTV проф. Иван Литвиненко, член на лекарската комисия, създадена по казуса в Специализираната болница по детски болести в София.
По думите му става едно размиване по този случай и не се оценява в какво състояние детето е дошло и след това как болестта се е развила. Той бе категоричен, че не е имало дълго убеждаване детето да бъде хоспитализирано, а въпросът е бил къде да бъде настанено.
"До настаняването му на легло то е имало вече проведени изследвания, които да ориентират лекарите къде да бъде настанено и какво да бъде предприето. Направена му е кръвна картина и рентгенография, за която се спекулира дали въобще съществува. Първата снимка не показва възпалителни изменения в белия дроб", обясни проф. Литвиненко.
Той разясни още, че кръвно-газовият анализ показва 98% насищане с кислород на тъканите му. Това показвало, че в този момент детето не е имало признаци на дихателна недостатъчност, няма тежка пневмония.
По думите на професора състоянието на детето се е влошило 4 часа след приемането му. Направена е втора снимка и тогава промените били масивни.
"Има такива пневмонии, които протичат злокачествено и за часове умират деца по цял свят", допълни още проф. Литвиненко.
Доц. Атанас Мангъров участва в изготвянето на проверката по трагедията със смъртта детето. Той обясни какво е било състоянието на момченцето при прегледа в болница "Лозенец" около 10:30 ч. сутринта. То е било в "задоволително общо състояние и активен по време на прегледа", според лекарската документация.
Той също заяви, че има пневмонии, които се развиват толкова бързо и всяка година има по няколко такива случая, за които се водят дългогодишни дела.
"Въпросът тук е защо това дете не е хоспитализирано. В педиатричната болница се чака, защото това е най-голямата университетска болница. Само на 200 м се намира инфекциозната болница, а това е инфекциозно заболяване. Детето обаче не е заведено там, а в Правителствена болница. За да го заведат на другия край на София, значи не е било чак толкова спешно", заяви доц. Мангъров.
Припомняме, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов, шефовете на трите болници с отношение към случая със смъртта на 3-годишното момченце бяха временно отстранени.
По информация на bTV, резултатите от аутопсията на детето показвали, че пневмония е причината за смъртта на детето. Вчера резултатите от проверката в трите болници потвърди причината за смъртта на детето.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети