Полицията укрoти с арести и сълзотворен газ безредици в Гърция

DenNews.bg
18.11.2019
размер на текста:

28 души са арестувани, а специални части на полицията използваха сълзотворен газ, за да разпръснат безредици, избухнали в Атина след мирна демонстрация снощи.
С наближаването на специалните части анархистите започнали да хвърлят по тях камъни, коктейли Молотов и други предмети. В отговор полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне нападателите. Приблизително 200 анархисти, скрити зад черни шалове и маски, влязоха в сблъсък с полицията.
Безредиците започнаха след масов протестен марш в неделя до посолството на САЩ в Гърция на 46-та годишнина от въстанието на студенти в Атинския политехнически институт, жестоко смазан от войските на фашистката хунта на "черните полковници" на 17 ноември 1973 г.
Задържани са и 14 души в Солун, където над 10 хиляди души се включиха в демонстрацията, а анархисти подпалиха автомобили в центъра на града.
Над 30 хиляди студенти участваха в демонстрацията в Атина. Те носеха плакати срещу политиката на САЩ и Турция, както и скандираха срещу участието на Гърция в НАТО, а също и срещу промените в образованието. Студентите показаха видимо недоволството си от присъствието на депутати от партия Сириза. Студентите в град Патра също хвърляха камъни и бомби "Моллотов " срещу полицията, като и там властите употребиха сълзотворен газ. А на остров Крит студентите не допуснаха активисти и депутати от всички партии да участват в демонстрациите, отбелязва БНР.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети