"Еврохолд“ обжалва забраната на сделката с ЧЕЗ

DenNews.bg
12.11.2019
размер на текста:

"Еврохолд България" АД внесе жалба в Административния съд срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да забрани сделката за активите на чешката ЧЕЗ в България, съобщи money.bg.
В отделно съобщение от ЧЕЗ също са заявили, че са обжалвали решението.
Споразумението за 335 милиона евро беше блокирано на 24 октомври т.г. от регулатора. В решението си от Комисията посочиха като причина пазарната мощ на "Еврохолд" на застрахователния пазар и един конкретен продукт, свързан с енергийния пазар. Въпреки че българският холдинг декларира пред КЗК, че е готова да не разработва и продава подобен продукт, Комисията все пак блокира сделката.
Европейската и световна практика в развитите страни е регулаторите да работят заедно с компаниите по постигане на условия, в рамките на които конкуренцията на пазарите няма да бъде нарушена, а не блокиране на сделката.
Комисията забранява за втори път продажбата на активите на ЧЕЗ у нас.
Междувременно от "Еврохолд" съобщиха още, че продължава по изпълнението на обявената през октомври стратегия за създаване на силна регионална ютилити компания в рамките на холдинга по модела на "Евроинс Иншурънс Груп" АД (EИГ), която е една от големите застрахователни групи в Югоизточна Европа (ЮИЕ).
Компанията запазва интереса си към придобивания в енергийния сектор в региона и вижда в тях възможност за диверсификация на портфолиото си. Компанията потвърди, че има интерес към активите на ЧЕЗ в съседна Румъния.
Самата ЧЕЗ съобщи днес, че е получила интерес от над 30 купувачи за бизнеса си в южната ни съседка. Очаква се първоначални предложения да бъдат изпратени през декември, а през второто тримесечие на 2020 - конкретни оферти. Надеждите са сделката да бъде сключена до края на първото полугодие на 2021 г.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети