Костадин Костадинов бе избран за председател на ОбС-Дупница

DenNews.bg
11.11.2019
размер на текста:

Лидерът на СДС Костадин Костадинов бе избран от раз за председател на Общински съвет-Дупница. Той вече има опит в тази роля, тъй като заемаше поста, когато местният парламент въведе ротационен принцип за председателски мандати от по 6 месеца.
За Костадинов днес гласуваха 17 от общинските съветници, колкото бе и минималната нужна подкрепа за избирането на ОбС-шефа.
За Станислав Павлов бяха преброени 8 бюлетини, което означава, че той си е спечелил един глас извън групата на БСП, която е със 7 съветници.
Един глас повече от броя на съветниците от своята листа си спечели и третият кандидат за поста Леонид Хаздай-5 гласа при 4-членна група на Глас народен.
В избора на председател се включиха 32 от 33-мата съветници, тъй като един отсъстваше по здравословни причини.
От урната бяха извадени 30 действителни бюлетини – двама от съветниците не са подкрепили никого от кандидатите, като са пуснали недействителна бюлетина.

Днешното гласуване бе важно не само заради избора на председател на Общински съвет за следващите 4 г., а и защото бе първи лакмус за шарения състав на местния парламент.

Изборът на Костадинов показва, че ГЕРБ и СДС ще продължат да работят в синхрон в Дупница. Както е известно, двете партии имат коалиционно споразумение на национално ниво, а на местните избори СДС подкрепи кметската кандидатура на Методи Чимев. Днес групата на ГЕРБ не издигна свой кандидат за председател на ОбС, а подкрепи Костадинов.
Припомняме, че Йонко Гергов, който е единствен общински съветник от Партията на зелените също подкрепи Чимев.
Това означава, че ГЕРБ (осем съветници), СДС (петима съветници) и Гергов имат 14 гласа и в бъдеще ще се нуждаят от подкрепа от други групи, особено при решенията, изискващи 50+1 гласа.
Днешното гласуване показва, че те имат шанс за подобна подкрепа, тъй като Костадинов взе още три допълнителни гласа.

Припомняме, че настоящият състав на Общински съвет може и да не се запази в това разпределение, тъй като Йонко Гергов поиска повторно преброяване на част от бюлетините за общински съветници. Предстои Административен съд-Кюстендил да се произнесе по тази жалба.
Припомняме, че предходният мандат на ОбС започна в един състав, а няколко месеца по-късно последва тройна рокада заради повторно преброяване, поискано от Иван Танев, тогава независим общински съветник.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети